MMNW Un loc dedicat iubitorilor de muzică

Roots

Mon Sep 11 2023

MMNW: Un loc dedicat iubitorilor de muzică, fară a ține cont de experiență sau domeniul de activitate

Subject: "From Dodo, with Love"

Ce mai face Dodo când nu e la pupitru? Își pregătește următorul set, colecționează viniluri sau înființează școli alternative de muzică? Din pasiunea pentru sunet și din dorința de a oferi ceva înapoi către industria în care și-a găsit locul, Dodo a pornit proiectul MMNW, “Make Music Not War”, despre care am vrut să aflăm mai multe. De la producție muzicală, music mixing, sonorizare și workshop-uri de percuție, în cei patru ani de activitate, proiectul “Make Music Not War” a reușit să deschidă drumul spre industria muzicală, pasionaților din toate generațiile. Copii, părinți, începători, profesioniști - o comunitate frumoasă, care a contribuit constant la dezvoltarea peisajului cultural local.

Echipa MMNW este formată din profesioniști și din oameni pasionați de muzică. Cum arată pentru voi, echipa MMNW, peisajul cultural muzical din România?

Dodo: Da, e clar că echipa MMNW e formată din oameni pasionați și iubitori de muzică. De fapt, nici n-aș putea zice că avem o echipa fixă, aș putea zice că familia MMNW mereu se dezvoltă și crește, adună și unește oameni frumoși, pasionați, deschiși și talentați, iubitori de muzică și de sunet, iar peisajul cultural muzical din România încercăm să îl privim și observăm cu optimism și încredere. Credem că se dezvoltă și vrem să facem tot ce ține de noi ca acest peisaj să devină mai colorat și mai frumos. Cred că asta e și unul dintre motivele pentru care s-a născut Make Music Not War.

Cum ați ajuns la denumirea Make Music Not War?

Dodo: Numele Make Music Not War s-a născut random, foarte din senin. Când m-am decis că pornesc proiectul și lansez școala, am stat câteva zile în care mă gândeam la o direcție, imagine, logo, culori, slogan, etc. Am ajuns la partea de denumire și încercam să caut ceva ce să fie ușor de reținut, să sune și bine, dar să nu fie nici prea “fancy”. Am zis că “Make Music Not War”, prescurtat MMNW sună bine. Am întrebat câțiva prieteni despre cum li se pare această denumire și toți erau de acord că sună drăguț și are și un mesaj drăguț… și asta a rămas.

Crezi că felul în care muzica este tratată în școli, influențează consumul de evenimente culturale și percepția publicului asupra acestui domeniu, în România?

Dodo: Asta e o întrebare destul de grea. Sincer, sunt sigur că în multe orașe mai din țară, în special în zonele rurale, consumul de evenimente culturale și interesul asupra domeniului muzical e afectat de sistemul de învățământ. Asta pentru că nu se pune așa mare accent pe industrie. Însă vreau să cred (și văd) că există șanse să se schimbe situația. Apar din ce în ce mai multe organizații, asociații sau echipe de oameni faini prin țară, care susțin acest domeniu, care vor să deschidă niște porți și celor care nu au acces la informație, care nu știu că și acest domeniu are o grămadă de posibilități și direcții. Chiar și noi, cu MMNW, am fost contactați pentru câteva colaborări cu proiecte derulate în diferite zone ale țării. Ajungând în locurile respective, lucrând direct cu grupuri de oameni din orașe mai mici, chiar ne-am dat seama că există curiozitate, că tinerii sunt din ce în ce mai interesați de industria muzicală, vor să învețe despre muzică, și vor evenimentele culturale - și aici nu doar muzicale!

Ce impact a avut MMNW, asupra beneficiarilor și asupra comunității, de la începutul proiectului până în prezent?

Dodo: MMNW a avut și are un impact pozitiv puternic asupra comunității din Cluj, de la lansare până-n prezent. Avem noroc cu oamenii, proiectul e susținut și iubit de multă lume. Atât de specialiști din industrie, cât și din alte zone de activitate. A fost, și e nevoie în continuare, de un astfel de proiect, iar comunitatea Make Music Not War devine din ce în ce mai mare și mai puternică, și ce e frumos, că nu doar la Cluj, ci și la nivel național, încet încet.

Ce fel de workshop-uri și cursuri ați pus până acum la dispoziție beneficiarilor?

Dodo: Am avut multe activități, chiar neașteptat de multe workshop-uri și cursuri în acești 4 ani. Am acoperit și am descoperit neașteptat de multe subiecte din zona muzicii și a sunetului. De la producție de muzică electronică, la studio work și sonorizarea la concerte mari, până la muzică pentru copii sau workshop-uri de percuții. Am trecut prin multe. Am avut și hip-hop music production, am avut și drum n bass music. Am avut discuții deschise cu artiști, am avut târguri de vinyl și instrumente. Cursuri de o lună, workshop-uri de o zi. Ne-am mișcat bine, aș putea zice.

Beneficiarii și-au continuat activitatea în industria muzicală în urmă finalizării cursurilor?

Sunt mulți foști elevi care erau deja activi în industria muzicală când au ajuns la noi, deci ei clar au și rămas activi. Djs, producători, membrii din diferite trupe. Pe lângă ei, mai e și categoria de oameni care voiau să devină activi, dar nu știau cum să o facă, iar prin noi au reușit. Au pornit pe drum. :) Ne dorim să îi susținem pe toți care au nevoie de noi și după ce pleacă din băncile MMNW.

Cât de pregătiți trebuie să fie cursanții când se înscriu la unul dintre workshop-urile voastre?

Dodo: Cursanții MMNW nu trebuie să fie pregătiți absolut deloc. Nu e o regulă. E de ajuns să iubească muzica. Avem cursuri sau workshop-uri pentru oamenii care sunt la început de tot, fără experiență, care nu au avut până acum legătură cu muzica. Avem grupuri de elevi care au deja o experiență vastă în domeniul muzical, grupuri care știu câte ceva, dar vor să devină mai “siguri pe ei”. Chiar de la începuturi am vrut să oferim activități tuturor iubitorilor de muzică, indiferent de nivelul lor de experiență sau de pregătire.

Ce facilități oferiți cursanților?

Dodo: Le oferim o echipă relaxată, un loc unde se pot simți ca acasă. Unde se pot dezvolta, crea, unde se pot întoarce oricând. Invitați experimentați și de succes, program flexibil și multă joacă. Pe lângă aceste lucruri le mai oferim acces și la multe instrumente și jucării. Synth-uri și alte minunății. Tot ce au nevoie cursanții MMNW, este un laptop care să aibă și un Ableton instalat pe el. De restul ne ocupăm noi.

Cum se desfășoară o zi normală de curs la MMNW?

Dodo: O zi de curs se desfășoară foarte lejer de fiecare dată. O cafea, un ceai, o poveste sau o joacă prin curte cu Foxy (cățelul lui Florin de la Căminul Subcultural) cam mereu se întâmplă. După care elevii intră în “clasă” și încep distracția și lectura. Mereu ne alegem profesori și invitați relaxați, creativi și distractivi, care nu au tiparul clasic de “profesor” și nu au o structură clasică sau un ritm plictisitor. Cursurile și workshop-urile sunt mereu interactive, cu multe părți practice și muncit în echipă. O întâlnire de curs durează aproximativ 3 ore, cu o pauză pe la mijloc, dar dacă oricine are nevoie de extra pauză, are dreptul să-și ia pauza necesară. Nimeni n-o să-l pedepsească. Workshop-urile de o zi se desfăsoară cam la fel, doar cu mai multe pauze micuțe, de multe ori și pauză de masă luată împreună în curte. E chiar fun la MMNW, recomand tuturor.

Ce este proiectul Cosy MMNW?

Dodo: Cosy MMNW este “copilul” școlii MMNW, cum îmi place mie să-i spun. E despre și pentru trupe, artiști talentați și oameni care vor să transmită un mesaj prin muzica lor. Cosy MMNW înseamnă miniconcerte și live acturi, într-un spațiu prietenos care te face să te simți ca acasă. Am reușit să înregistrăm 3 mini concerte până acum, care se pot vedea și auzi pe canalul de Youtube al școlii. Planul era să lansăm măcar un material la două luni, însă ne-am dat seama că necesită mult mai multă muncă și timp ca acest lucru să funcționeze “ca la carte”. Momentan proiectul stă pe banca de rezervă, dar revenim la el cum ne adunăm puțin forțele și după ce obținem și niște finanțări.

Din experiența și observațiile voastre, sunt femeile interesate de producția muzicală?

Dodo: Sincer, de la primul curs sau workshop până-n prezent, nu a trecut vreun eveniment sau vreun grup care să nu aibă cel puțin o fată în echipă. Am avut grupuri unde erau mai multe fete decât băieți, sau workshop-uri unde au participat doar fete. Deci da, din experiența noastră femeile sunt din ce în ce mai interesate de producția muzicală, de domeniul muzical. Și asta se vede și dacă ne uităm puțin pe orice line-up de festival sau afiș de petreceri. Multe producătoare bune, multe DJ-ițe talentate care tot apar, și o grămadă de trupe cu sound foarte frumos, care sunt formate de femei. Am avut și noi invitate de sex feminin, și o să mai avem multe și în viitor.

Care sunt planurile voastre de viitor în ceea ce privește workshop-urile și cursurile pe care le organizați?

Dodo: Planurile de viitor sunt mari și multe. Vrem să avem cursuri și workshop-uri de muzică de film, vrem și muzică de reclame sau gaming. Vrem instrumente mai multe, vrem și cântat. Vrem mai mulți invitați din alte țări, vrem să colaborăm cu alte echipe din industrie, și vrem să avem activări la evenimentele mari și festivalurile din țară. Vrem să continuăm și proiectul Cosy MMNW, să îi dăm contur. Planuri avem prea multe, lista de idei e lungă, suntem în căutare de mentori și oameni noi care să ne ajute în dezvoltare. Vrem să ajungem în toată țara, să unim oamenii și comunitățile prin muzică... Și se aranjează tot, încet și frumos!

Social:

Newsletter

Terms and Conditions →

General Data Protection Regulation →